2012. november 4., vasárnap

Emma 9 hónapos




Gyönyörű nagylányom!

Ma kilenc hónapos lettél. Lassan tipegő vagy már, egy okos, egyre önállóbb gyermek! A vidámságod egyre inkább sugárzik, minden nap mosollyal az arcodon ébredsz, és imádsz kacarászni. Ha csikizünk, ha kukucsosat játszunk, ha kapsz egy nagy puszit, ha Lili megszaglászik téged, vagy, ha bármi vicceset látsz, édesen kacagsz. Nagyon jó a humorod, minden mókás eltérést észreveszel és nevetsz rajta, mi pedig rajtad, mert nincs nálad kedvesebb a világon!




Súlyod: 8140 gramm

Hosszúságod: 74 cm

Fogak: 6 kis fehér fogacska ékesíti már a mosolyodat, amikből négyet ebben a hónapban szereztél nem is olyan könnyen. Nehéz megmondani, hogy ez volt e a kiváltó ok, de napokig nyűgös, lázas voltál, aztán egyik pillanatról a másikra, ott kandikált a négy felső fog, és egyszeriben minden szépre fordult.

Evés: 3 hónap próbálkozás után most kezdjük látni, hogy érdeklődsz az ennivalók iránt. Végre nem csak két kanál valamit sikerül megenned, hanem jóízűen pakolod a szádba az ételeket. Ehhez az is hozzátartozik, hogy ezek az ételek nem pürék. Gyakorlatilag nálad a pürékorszak kimaradt. Nem szeretted soha, ha kiskanállal próbáljuk adagolni neked a pépeket, viszont ahogy eléd kerültek a felnőttes(ebb) falatok, boldogan majszolsz. Krumplit, tésztát, kenyeret zöldségekkel és sajttal – a sajt, a kedvenc, bármikor szívesen rágcsálsz el egy darabot belőle. Szereted a joghurtot, minden nap elfogy egy, szívesen gyűrsz banánt a kicsi szádba, és persze puffasztott rizst, kukoricát, kölesgolyót vagy kekszeket.

Programjaink: Mivel olyan lányzó vagy, aki szereti, ha vannak körülötte többen, ha megyünk, ha játszunk, ezért sokszor megyünk és játszunk és vagyunk sokan, és mostanra egész jól kialakultak a közös kis programjaink. A legrégebbi az úszás. Még mindig szereted az uszit, a többi gyerkőcöt, az oktatót, a vizet, a mozgást, én meg imádom, hogy milyen cuki, boldog és álmos vagy, amikor eljövünk. A legújabb a kerekítő tippentő, egy népzenés, néptáncos, mondókás, játékos móka, ami rögtön nagy kedvenc lett, mert odavagy a zenéért, a táncolásért és a vicces játékokért. És hetente van saját babaklubunk is, Szofival, Borsikával, Danival, ahol vígan játszotok együtt, és csak ámulok, hogy milyen okosak vagytok, hogy ismeritek már egymást, és hogyan nyílsz ki te is hétről-hétre jobban, hogyan tudsz egyre felszabadultabb, hangosabb, bátrabb lenni közöttük. 



Ezeket tudod már:

  • kapaszkodás nélkül is megállni egyre nagyobb biztonsággal
  • a kezünket fogva (akár csak egy kezünket fogva) sétálni. Annyira aranyos vagy, ahogy lépegetsz.
  • integetni nekünk és egyre gyakrabban másoknak is, tárgyak vagy emberek felé mutatni és hívni őket az ujjacskáid ki-be csukásával, odajönni hozzánk, és felkéredzkedni az ölünkbe
  • kifejezni az érzelmeidet, a tetszésedet – ha valami nagyon jó, bólogatsz, és az egész kis testeddel rugózol vigyorogva
  • a labdát visszagurítani annak, akivel játszol
  • egyedül játszani – szerencsére egyre gyakrabban és egyre hosszabban el tudsz játszani egyedül, elég cuki, ahogy szépen pakolászol a szobádban, magyarázol nagyon a játékoknak, és 10 perccel később minden centimétert játékok borítanak (vagy ugyanez a konyhában edényekkel, a fürdőben krémekkel, a szobában könyvekkel :-) 

Ezeket szereted:
  • táncolni
  • kinyitni a szekrényajtókat, kihúzni a fiókokat és örömmel megvizsgálni a bennük rejlő kincseket
  • szétszedni a dupló építményeket
  • apa szemüvegét levenni egy másodperc alatt anélkül, hogy odanéznél
  • vendégségbe menni, azt, ha jönnek hozzánk számodra kedves arcok
  • ha te már jóllaktál, Lilit etetni a te falatkáiddal (ezt Lili még jobban élvezi, mit te)
  • este lefekvés után még kukac módjára mászkálni az ágyban, ledobálni a távirányítókat a földre, és nevetgélni fél órát


Emma, te minden egyes nap fantasztikus vagy, te vagy a mi kicsi büszkeségünk, nagyon szeretünk téged!

Mama




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése